Miodowo-musztardowa karkówka z grilla, podana z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką
Czas przygotowania - Who cares ? Czasu w kuchni nigdy nie liczę...
Na zakupy polecam sprawdzone miejsca, nic tak nie psuje dania jak "odświeżane" mięso...
Lista sprawunków :
- karkówka - świeża, taka jaką lubimy i tyle ile potrzebujemy...
- marynata - musztarda francuska, musztarda dijon, miód pszczeli, ketchup pomidorowy,
- sałatka - sałata wedle uznania, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidory, jogurt naturalny,
- ziemniaki,
- oliwa z oliwek (porządna),
- przyprawy - sól, pieprz świeżo mielony, czosnek, koper, pietruszka, kurkuma, chili, papryka słodka, bazylia, kwiaty lawendy, cukier...
Mogłem coś zapomnieć - przepraszam ;)
Pamiętajmy - zakupy zróbmy dzień przed grillowaniem!
Marynata miodowo-musztardowa
Marynatę robimy dzień przed - mięso idealnie przejdzie aromatem składników.
Do naczynia w którym będziemy marynować wrzucamy kilka łyżek miodu - najlepiej aby był płynny. Dodajemy musztardy francuskiej (cały słoik) i odrobinę ketchupy, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dosypując odrobinę papryki i pieprzu... Próbujemy - marynata powinna być lekko ostra, ale nadal ma być czuć słodycz miodu... Dorzucamy odrobinę musztardy dijon dla zaostrzenia całości, szczyptę chili i jeśli trzeba - odrobinę cukru. Wrzucamy mięso, zamykamy pojemnik, potrząsamy i wrzucamy do lodówki na noc.
Sałatka warzywna
Wszystkie składniki kroimy w kostkę wedle własnego upodobania i wrzucamy do jednego naczynia, dodając odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. W drugim naczyniu szykujemy sos - do jogurtu naturalnego dodajemy świeżo starty czosnek, pietruszkę,bazylię, kwiaty lawendy, szczyptę papryki. Całość dokładnie mieszamy i po paru minutach dodajemy do warzyw. Sałatkę wrzucamy do lodówki, w trakcie reszty przygotowań przegryzie nam się idealnie.
Zapiekane ziemniaczki
Sałatka i marynata czekają grzecznie w lodówce a my bierzemy się za ziemniaczki. Obrane i umyte kroimy w łódeczki bądź plastry i delikatnie podgotowujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni i szykujemy blaszkę - smarujemy ją oliwą z oliwek i wysypujemy przyprawy - sól, paprykę, koper, pietruszkę, kurkumę, odrobinę chili, bazylię. Podgotowane i przestudzone strumieniem wody ziemniaki wrzucamy na blaszkę i potrząsamy nią energicznie - ziemniaki ładnie przyjmą oliwę i przyprawy. Wstawiamy do piekarnika aż się ładnie zrumienią - nawet pół godziny. W międzyczasie rozpalamy grilla...
Karkówka z grilla
Ziemniaczki skwierczą w piekarniku, a my na rozpalony grill wykładamy płaty marynowanej karkówki odpowiednio rumieniąc z każdej strony, polecam polewać od czasu do czasu marynatą i dusić pod pokrywką. Smażymy aż do uzyskania preferowanego wysmażenia.
Podano do stołu...
Jeśli wszystko zgramy w czasie, na majowy stół powędrują idealnie upieczone ziemniaczki, gorąca miodowo-musztardowa karkóweczka i pyszna, warzywna sałatka. Wariacji tej marynaty jest tyle, ile kucharzy - każdy lubi dodać coś od siebie. Ja przejąłem przepis od Kuby, którego gorąco pozdrawiam.
Smacznego :)
Pokrojona karkówka, natarta pieprzem... |
Karkówka w marynacie |
Może oczy ze Shreka to nie są... |
Ale działają - Kotka Tosia to niezawodny tester surowego mięsa... |
W szeregu zbiórka - do cięcia ! |
Czasem zapozuję do zdjęcia... |
Jogurt z przyprawami... |
Czosnek ucieram na tarce - praski nie lubię... |
Zaraz będzie "zmieszana"... ;) |
Podgotowane, wymieszane ziemniaczki... |
Ziemniaczki w saunie ;) |
Rozpalamy grilla... |
Leci dym... Karkówka się rumieni... pamiętajmy o polewaniu ! |
Coraz bardziej wysmażona... |
Gotowa ... przypieczona... czuć miód i dym :) |
Ziemniaczki prosto z piekarnika, najlepsze ! |
Ledwo zdążyłem zrobić to zdjęcie, talerz był pusty... |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz